Завръщане към корените

"Миналата година си правих ДНК тест, за да видя от къде са дошли предците ми и резултатите показаха предимно от Източна и Югоизточна Европа. Според информацията, която успях да събера за семейното ми дърво (поне последните 4-5 поколения), реално съм 100% българка. Затова, когато мислех за концепцията зад фотосесията, реших да се опитам да я свържа с корените си. Вместо да се стремя да съм провокативна и секси (както е популярно в днешно време), исках да покажа истинската същност на българската култура. А малко неща са повлияли на тази култура толкова, колкото 500-те години под Османска власт (от края на 14 век до 1878 г. ). През това време традициите и вярата на народа са попречили на българите да се претопят напълно. Дрехите ми и мястото целят да покажат точно тези два фактора. Носията е родопска, а параклисът „Св. Йоан Летнизад мен е построен около 1350 г. и функционира и до днес. Местността има и лично значение както за мен, така и за Ани, защото нейната прабаба и моят прадядо са от близката околност." - Катя Моцева-Гутиерес

С Катя се познаваме от университета - самата тя е фотограф. Макар че от години живее в САЩ, приятелството ни е все така силно - едно от онези, които разстоянието и времето не променят. Като човек пътувал много и живял зад граница темата за дома, корените и идентичността не ми е чужда, а оглеждайки се около себе си, ми се струва, че в последните години става все по-актуална. За мен беше изключително вдъхновяващо и зареждащо да визуализирам идеята й и да създадем тази "много българска фотосесия". Още снимки може да разгледате тук.

Бих искала да благодаря на Николай Нестеров , който беше незаменим асиситент, както и на Миглена Райковска от GigaScan BG за мейкинга.

#фотосесия #концепция #фотосесиянаоткрито #параклисътСвЙоанЛетни #язовирПчелина #портретнафотосесия

Скорошни постове
Архив
Търси по таг
No tags yet.
Последвай ни
  • Black Facebook Icon
  • Black Instagram Icon